Buurtgezinnen verdient zichzelf terug

Geplaatst op:

Gemeenten willen Buurtgezinnen preventief inzetten om de inzet van zwaardere en duurdere jeugdhulp te voorkomen.

Buurtgezinnen verdient zichzelf terug

Wat zijn de opbrengsten en besparingen voor een gemeente als zij kiezen voor inzet van Buurtgezinnen?

Om dat in kaart te brengen, heeft Buurtgezinnen.nl een onderzoek gedaan bij 147 van de 300 koppelingen tussen vraag- en steungezinnen die in 2018 van start zijn gegaan in 11 gemeenten. Via deze gezinnen zijn 370 kinderen betrokken. De kwalitatieve effecten van deze koppelingen en besparingen op andere vormen van hulp zijn door de coördinatoren van Buurtgezinnen ingeschat, op basis van hun observaties en waar dit kon in overleg met betrokken hulpverleners.

De gemiddelde besparing per koppeling komt uit op € 5.500 bij gezinnen zonder formele hulp bij aanvang van Buurtgezinnen en op maar liefst € 11.000 bij gezinnen waar al hulpverlening actief is als Buurtgezinnen begint. In 37% van de gezinnen neemt de inzet van het wijk- of jeugdteam af na de inzet van Buurtgezinnen.

Klik hier voor de volledige factsheet.

Onze betrokkenheid

Eleven Floawers Foundation levert een financiële bijdrage aan een onderzoek door het lectoraat Informele Netwerken en Laatmoderniteit van de Christelijke Hogeschool Ede naar de (financiële) opbrengst van koppeling van vraag- en steungezinnen door Buurtgezinnen.nl.

Meer weten?

Harriƫt Gijsbertsen

Programma Manager

Meer weten?