Roemeense gasten

Geplaatst op:

We zijn gastheer voor drie Roemeense gasten die onder meer kennis maken met de manier waarop wij in Nederland met getalenteerde jongeren omgaan.

Roemeense gasten

Drie gasten

In de week van 2-6 oktober ontvangen we drie gasten uit Roemenië. Kinga Bereczki is directeur van de Amoba Foundation, een organisatie die verschillende maatschappelijke initiatieven onderneemt in Transsilvanië, in het noorden van Roemenië. Eén van haar intiatieven is een programma voor zeer getalenteerde jongeren. Zij nemen deel aan activiteiten die ervoor zijn bedoeld hen te ondersteunen bij de (verdere) ontwikkeling van hun talenten. Kinga kwam met twee van die talentvolle jongeren. Attila is 12 jaar en een begenandigd pianist. Hij heeft inmiddels verschillende prijzen gewonnen, zowel voor uitvoeringen van bestaand werk, als ook voor zijn eigen composities. Tamás is 18 jaar. Hij is een 'uitvinder'. Dat wil zeggen dat hij technische oplossingen bedenkt en maakt, onder meer op het gebied van robotica.

Amoba Foundation

Programma

Het programma van Kinga bestaat onder meer uit het bezoeken van een basisschool en een school voor voortgezet onderwijs in Veenendaal. Ze maakt er kennis met de wijze waarop deze onderwijsinstellingen de zorg voor hoogbegaafde leerlingen hebben georganiseerd. Attila verzorgde op de school voor voortgezet onderwijs een kort concert tijdens een pauze. Ook bezoekt Kinga, begeleid door Prof. Franz Mönks, de Stichting Leerplan Ontwikkeling in Enschede. Tamás bezoekt tijdens zijn verblijf onder meer een aantal start-ups die deelnemen aan het Rockstart Digital Health programma en het Roessingh, waar onder meer robotica voor mensen met een lichamelijke handicap wordt ontwikkeld.

We organiseren bovendien een avond in Huize De Wijert waarin Kinga een aantal genodigden vertelt over de programma's van de Amoeba Foundation. Attila verzorgt tijdens die avond een concert en Tomasz laat met filmjes een aantal van zijn uitvindingen zien.

Meer weten?

Harriƫt Gijsbertsen

Programma Manager

Meer weten?