Gezinnen voor Gezinnen
Buurtgezinnen.nl zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen.
Buurtgezinnen.nl zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen.
Stichting Buurtgezinnen.nl is in 2014 begonnen als burgerinitiatief en is inmiddels actief in 40 gemeenten in Nederland. Buurtgezinnen.nl bevordert een veilige en gezonde omgeving waar kinderen kunnen opgroeien in hun eigen omgeving en voorkomt zo dat kinderen uit huis geplaatst worden. Om dit doel te bereiken wordt gewerkt aan 4 doelen: Ouders ontlasten, Ouders sterker maken, Opvoedingsklimaat verbeteren en Netwerk van het gezin uitbreiden.
Het is vaak lastig om in je eigen netwerk om hulp te vragen. Buurtgezinnen.nl koppelt een gezin met een vraag (vraaggezin) aan een onbekend vrijwillig steungezin. Deze steungezinnen kiezen zelf voor het aanbieden van hulp en hebben vaak ook profijt van het contact.
Voor de kinderen uit het vraaggezin betekenen liefdevolle, duurzame relaties een vergroting van hun netwerk en ondersteuning, maar ook vergroting van hun veerkracht, perspectief en kwaliteit van leven.
Ook op de ouders/opvoeders uit het vraaggezin heeft de koppeling impact. Door de praktische steun komen ze toe aan zichzelf en de emotionele support geeft hen weer perspectief.
Vanuit Buurtgezinnen.nl wordt in de persoon van de coördinator een professionele schil om gezinnen heen gezet. Desondanks gaat het initiatief nadrukkelijk niet om hulpverlening. Het draait om onderlinge zorg en betrokkenheid. Met een eigen wijze van werken wordt getracht zoveel mogelijk aan te sluiten op het gewone leven.
Onze betrokkenheid
Wij leveren een financiële bijdrage aan een onderzoek door het lectoraat Informele Netwerken en Laatmoderniteit van de Christelijke Hogeschool Ede naar de (financiële) opbrengst van koppeling van vraag- en steungezinnen, zodat inzet van deze vorm van preventie en informele steun richting gemeentes onderbouwd kan worden ten behoeve van uiteindelijke systeemverandering. Daarnaast wordt ingestoken op verspreiding van resultaten en opgedane kennis onder soortgelijke initiatieven, zorgprofessionals en breed geïnteresseerden als input voor een gezamenlijke visie en actieplan voor de toekomst van het werkveld.