Jeugdzorgboeren onbekende maar belangrijke speler in de jeugdzorg

Geplaatst op:

Jeugdzorgboeren onbekende maar belangrijke speler in de jeugdzorg

Zo’n twintig vooraanstaande jeugdzorgboeren, onderzoekers en beleidsmakers gingen 19 mei 2022 met elkaar in gesprek op Landgoed Zonneoord in Ede om input te vergaren voor de Hervormingsagenda van het ministerie van VWS en de VNG. De vraag naar jeugdhulpverlening groeit veel harder dan het beschikbare aanbod en de bijbehorende budgetten. Dat moet anders. Wat jeugdzorgboeren hierin kunnen betekenen stond centraal tijdens de werkconferentie. Naast hun inhoudelijke punten ter preventie van meer jeugdzorg, was vooral de conclusie: jeugdzorgboeren zijn een belangrijke speler in de jeugdzorg, maar brengen dat te weinig voor het voetlicht.

 

“Jullie mogen je veel meer laten zien”. Peter Dijkshoorn, landelijk ambassadeur Lerend Jeugdstelsel van de VNG en VWS is duidelijk in zijn standpunt. Zelfs voor hem is het kennis en expertise niveau van de aanwezig zorgboeren een positieve verrassing. Ook Lizanne van Buuren, proces coördinator Aanpak Wachtlijsten van het OZJ (ondersteuningsteam jeugd) is onder de indruk van de kennis en passie van de aanwezige zorgboeren.

Tijdens de werkconferentie gingen de aanwezigen gezamenlijk op zoek naar antwoorden op de vraagstukken rondom preventie, instroom, doorstroom en uitstroom. Naast de twintig zorgboeren, Dijkshoorn en Van Buuren, waren vertegenwoordigers van gemeenten en onderzoeker van Wageningen University & Research Jan Hasssink aanwezig.

De werkconferentie was een initiatief van de Eleven Floawers Foundation in samenwerking met de Federatie Landbouw en Zorg. Eleven Floawers Foundation stimuleert veranderingen die inclusiviteit bevorderen voor mensen die leven in een achterstandssituatie.

Meer weten?

Harriƫt Gijsbertsen

Programma Manager

Meer weten?