Project

Gezond en duurzaam voedsel voor iedereen

Style Element

Steeds meer zorgboeren hebben een ‘Vriendentuin’. Hier wordt samen met de deelnemers uit de dagbesteding groente en fruit verbouwd voor de Voedselbank.

Gezond en duurzaam voedsel ook voor gezinnen in armoede

De voedselbanken in Nederland helpen elke week bijna 38.000 huishoudens. Daarmee worden ruim 100.000 mensen wekelijks van eten voorzien. In de pakketten die ze daar krijgen zit te weinig verse groente en fruit. ‘Vriendentuinen’, als een van de initiatieven veranderen dat. Steeds meer zorgboerderijen hebben een ‘Vriendentuin’. Daar werken mensen met een fysieke, verstandelijke of psychische beperking. Doordat ze groente en fruit verbouwen voor de Voedselbanken, doen ze belangrijk werk voor de samenleving. Zij verbinden groepen mensen aan de samenleving die anders aan de zijlijn blijven staan. En er wordt bijgedragen aan een gezond leven voor mensen die een laag inkomen hebben.

Boerderij ’t Paradijs wil haar activiteiten uitbreiden om een stuk grond beschikbaar te stellen om groenten te gaan verbouwen voor de voedselbank. Zij vinden het belangrijk dat mensen toegang hebben tot gezond en voedzaam eten. Bij de voedselbankin Barneveld, Stichting Hulp aan Elkaar, worden momenteel 140 gezinnen van voedsel voorzien. Dit betreft veel verschillende houdbare producten, ingevroren vlees en vis, eieren, aardappelen en veel salades. Wat ze niet zoveel hebben is verse groenten die gemakkelijk te bewaren en te bereiden zijn. ’t Paradijs ziet mogelijkheden om hierin te voorzien! Zij zullen deels met betaalde krachten èn met deelnemers de grond bewerken en de groenten zaaien, planten en oogsten.

Style Element

Omschrijving afbeelding / kan hier ook alleen een foto ipv met video?

De 'Vriendentuinen' hebben een grote meerwaarde voor de maatschappij. Zij verbinden groepen mensen aan de samenleving die anders aan de zijlijn blijven staan. Verder dragen ze bij aan een gezond leven voor mensen die een laag inkomen hebben.

Uitvoering

Boerderij ’t Paradijs wil zorgvragers en hun familie een omgeving te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn. Dit doen zij door activiteiten te bieden binnen een agrarisch bedrijf.

Het doel?

Meer mensen helpen die onder de armoedegrens leven en tegelijk mensen met een beperking en een grote afstand tot de arbeidsmarkt een goede dagbesteding bieden op de zorgboerderij.

Onze betrokkenheid

Financiële bijdrage voor de opstart van nieuwe activiteiten op boerderij ‘t Paradijs, voor de uitvoering van het concept ‘Vriendentuinen’: voedsel produceren voor de voedselbank.

Deel project:

Heeft u vragen of ideeën?

Impact maken op het snijvlak van landbouw en jeugdzorg kan alleen door samen te werken. Bent u (zorg)boer, werkzaam in de jeugdzorg of verantwoordelijk vanuit de overheid? Wij denken, helpen en werken graag met u mee.

Style Element

Harriët Gijsbertsen

Programma-manager

Bel Harriët Gijsbertsen Stel een vraag

Bekijk andere projecten

Bekijk alle projecten