'Mijn tweede familie'

Geplaatst op:

Jonge alleenstaande vluchtelingen krijgen hier een tweede familie.

'Mijn tweede familie'

“Ik ben nieuw hier. Ik ken de Nederlandse cultuur niet en ik heb weinig contact met Nederlandse mensen. Ik wil graag beter Nederlands leren. Het zou fijn zijn als iemand mij kan helpen met de Nederlands taal, met huiswerk maken en advies geven als ik iets moet regelen of kopen. En… ook gewoon voor de gezelligheid.”

Jemal is een jonge Eritrese vluchteling die alleen, zonder familie, naar Nederland is gevlucht. Toen hij 17 was kreeg hij een ‘tweede familie’; een Nederlands gezin waar hij regelmatig een hapje mee eet, hulp krijgt bij zijn huiswerk en gewoon kan meedraaien. Hiermee kwam een droom uit van enkele inwoners uit Amersfoort. Zij zagen hoe moeilijk het is om als jonge vluchteling in je eentje een bestaan op te bouwen in Nederland.

In Amersfoort draaide het project ‘Mijn Tweede Familie’ twee jaar vanuit SOVEE. De welzijnsinstelling organiseerde en coördineerde het project, onder andere door gezinnen en jongeren aan elkaar te koppen en hen te begeleiden. De jongeren, de gezinnen, de school en ook de andere samenwerkingspartners in Amersfoort zien de ‘tweede familie’ als positief en cruciaal voor de ontwikkeling van deze groep jongeren in Nederland. Zo zijn inmiddels al 15 jonge vluchtelingen in Amersfoort geholpen en het project loopt nog.

Een tweede familie kan een alleenstaande minderjarige vluchteling (amv) ondersteunen bij zijn participatie en zelfredzaamheid. En kan het gemis van de ouders in het thuisland een beetje compenseren. Het is een waardevolle aanvulling op de bestaande begeleiding van deze jongeren; een Nederlands gezin dat helpt bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan. Niet alleen als ze nog minderjarig zijn, maar ook als ze officieel volwassen zijn.

Mijn Tweede Familie is een project waarin Pharos en SOVEE hebben samengewerkt. Lees hier het verhaal van Jemal en over de samenwerking tussen Pharos en SOVEE.

Onze betrokkenheid

Eleven Floawers Foundation heeft een financiële bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van deze nieuwe vorm van coaching, de pilot in Amersfoort en de landelijke opschaling.

Website Pharos.nl

 

Meer weten?

Harriƫt Gijsbertsen

Programma Manager

Meer weten?